Ревматоиден артрит

Какво е ревматоиден артрит?

Doctor examining handDoctor examining hand

Ако използвате термина "артрит", повечето хора предполагат, че става дума за износване на ставите, което е характерно за много възрастни хора. Това е остеоартрит. Ревматоидният артрит е различен.

Ревматоидният артрит е вид заболяване, известно като автоимунно. Имунната система е естествената система за самозащита на тялото и обикновено ни защитава от инфекции и болести. Автоимунните заболявания предизвикват имунната система по погрешка да атакува здрави тъкани в тялото, като например ставите, което води до възпаление.

Възпалението обикновено служи като важен инструмент, който имунната система използва, за да се бори с инфекциите, насочвайки допълнително кръв и течности към мястото на възпаление. При ревматоидния артрит обаче възпалението и допълнителната течност в ставата могат да предизвикат болка и скованост, както и трайно увреждане на ставата.

Какви са симптомите на ревматоиден артрит?

Основните симптоми при ревматоиден артрит са болки в ставите, подуване и скованост. Ревматоидният артрит може да предизвика проблеми във всяка става на тялото, макар че малките стави на ръцете и краката обикновено са първите засегнати.

Ревматоидният артрит е симетричен артрит, което означава, че обикновено засяга и двете части на тялото по еднакъв начин, макар не винаги да е така.

Симптомите на ревматоиден артрит могат да бъдат различни при различните хора и обикновено се развиват в рамките на няколко седмици. Симптомите могат да се появяват и изчезват и дори да се променят с времето.


Основните симптоми, които засягат ставите са:

Ставна болка

Pain

Ставната болка, свързана с ревматоидния артрит, обикновено е пулсираща болка. Често има влошаване сутрин и след периоди на обездвижване.

Скованост

Stiffness

Засегнатите стави често са болезнени и сковани. Например, вероятно няма да можете да сгъвате изцяло пръстите си, ако ръцете Ви са засегнати. Усещането за скованост е по-силно сутрин и след периоди на обездвижване.

Подуване, зачервяване и затопляне

Swelling, redness and warmth

Възпалението в ставната лигавица може да предизвика подуване, ставите са чувствителни и топли на допир. При някои хора може да се образуват твърди отоци (ревматоидни възли) под кожата около засегнатите стави.

Други симптоми на ревматоиден артрит

Някои хора с ревматоиден артрит могат да проявят редица по-общи симптоми, като например:

 • Умора и липса на енергия (отпадналост)
 • Потене
 • Висока температура (треска)
 • Намален апетит
 • Загуба на тегло

Ревматоидният артрит също така може да предизвика проблеми в други части на тялото. Може да се появи сухота в очите или болка в гърдите, ако са засегнати очите, сърцето или белите дробове.

Какво предизвиква ревматоиден артрит?

What causes rheumatoid arthritis? What causes rheumatoid arthritis?

Ревматоидният артрит може да засегне хора на всяка възраст. Най-често се проявява между 40 и 60-годишна възраст.

Както вече бе споменато, ревматоидният артрит е автоимунно състояние, което означава, че възниква, когато имунната система атакува здрави тъкани на тялото. Все още обаче не е известно какво провокира това.

Обикновено, Вашата имунна система действа, произвеждайки агенти, които атакуват вирусите и бактериите, като така помага за справяне с инфекцията. При ревматоидният артрит обаче, имунната система на Вашето тяло по погрешка изпраща антитела към ставните лигавици, където те атакуват тъканта около ставата.

Това води до възпаление на тънкия слой клетки (синовиална мембрана), който предпазва ставите от възпаление, като освобождава агенти, които увреждат околните тъкани:

 • Кости
 • Сухожилия (свързват костта към мускула)
 • Хрущял (свързва костта с останалите кости)
 • Връзки (свързват костта с хрущяла)

Рискови фактори при ревматоиден артрит

Има няколко фактора, които може да увеличат риска от развитие на ревматоиден артрит, включително:

 • Наследственост – съществуват доказателства, че ревматоидният артрит се предава по семейна линия, макар рискът от унаследяване на състоянието да се счита за нисък, тъй като се смята, че гените играят малка роля в развитието на състоянието
 • Фактори от околната среда – различни фактори, като инфекции или стресиращо събитие във Вашия живот
 • Пушене – някои данни сочат, че тютюнопушенето се асоциира с развитие на ревматоиден артрит. Комбинацията от пушене и наличието на определени гени значително увеличава риска от развитие на ревматоиден артрит, включително и по-тежки форми на ревматоиден артрит
 • Хормони – ревматоидният артрит е по-често срещан при жените, отколкото при мъжете. Това може да се дължи на действието на хормона, наречен естроген
 • Тегло – ако имате наднормено тегло, има значително по-голяма възможност да развиете ревматоиден артрит, отколкото ако сте със здравословно тегло