Биологично лечение при
Възпалителен артрит

Какво е биологично лечение?

Биологичното лекарство или биопрепарат е вид лечение при някои дългосрочни медицински състояния като аксиален спондилоартрит, анкилозиращ спондилит (Болест на Бехтерев), псориатичен артрит и ревматоиден артрит.

biologic treatment biologic treatment

За разлика от традиционните лекарства като ибупрофен или парацетамол, при създаването на биологични лекарства се използват живи организми. Материалът, от който са съставени, може да произлиза от много източници, включително хора, животни и микроорганизми като бактерии или дрожди.

Биопрепаратите са вид "насочена (таргетна) терапия" и са конкретно разработени да блокират определени части от имунната система. Тъй като те са протеини, тези лекарства не могат да бъдат давани под формата на таблетки. Вместо това, те се прилагат чрез инжектиране под кожата или в кръвта.

Биологичните терапии се предписват само на хора, които вече са опитали друг вид лечение, подходящо за тяхното състояние, но не са отговорили добре на него. Биологичните терапии често се прилагат съвместно с други лекарства като метотрексат (methotrexate).

Роля на биологичните лекарства при Възпалителен артрит

Биологичните лекарства могат да помогнат да се намали прекомерно възпаление, болка и скованост.

Може да отнеме до 3–6 месеца, за да се види подобрение с биологичното лекарство. Ако обаче, все още няма подобрение или има сериозни нежелани реакции, обикновено се препоръчва лечението да бъде прекратено. Вашият ревматолог, след това, може да предложи друго биологично лечение. Не всяко биологично лечение действа по един и същия начин, ето защо, ако едно не е достатъчно ефикасно, друго може да бъде възможен вариант.

Side effects Side effects

Биологични лекарства, използвани за лечение на възпалителен артрит

Има четири вида биологични терапии, които са одобрени за ползване в България при лечение на различни форми на възпалителен артрит. Всички те действат като намаляват прекомерното възпаление в тялото.

  1. Инхибитори на тумор некрозис фактор алфа (Anti-TNF)
  2. Инхибитори на интерлевкин (Anti-IL)
  3. B-клетъчна терапия
  4. T-клетъчна терапия
Лечение с инхибитори на тумор некрозис фактор алфа (Anti-TNF)

Лечението с инхибитори на тумор некрозис фактор алфа (Anti-TNF ) блокира действието на протеина, наричан тумор некрозис фактор (TNF), който е свърхактивен при хора с възпалителен артрит.

Прекалено високите нива TNF предизвикват възпаление и увреждане на костите, хрущяла и тъканта. Лечението с инхибитори на тумор некрозис фактор алфа (Anti-TNF) блокира работата на TNF и намалява степента на излишното възпаление в тялото и ставите.

Лечение с инхибитори на интерлевкини (Anti-IL)

Хората с възпалителен артрит имат много високи нива на протеини, наричани интерлевкини в тялото си. Интерлевкините играят важна роля за причиняването на силно възпаление, свързано с възпалителния артрит. Лечението с инхибитори на интерлевкините (Anti-IL) действа като неутрализира дейността на определени интерлевкини и може да намали количеството на прекомерното възпаление във Вашето тяло и стави.

B-клетъчна терапия

Възпалителният артрит кара имунната система на тялото да бъде свърхактивна и така кара група клетки в имунната система на тялото, наричани В-клетки, да атакуват грешно собствените тъкани на тялото. В-клетъчната терапия действа като намалява активността на В-клетките, за да намали възпалението, болката и подуването при възпалителен артрит.

T-клетъчна терапия

T-клетките са група клетки в имунната система на тялото, които атакуват собствените тъкани на тялото, като така причиняват отоци и увреждане на ставите. Т-клетъчната терапия действа като спира Т-клетките да взаимодействат помежду си, което помага за намаляване на възпалението. Този вид терапия се използва само при остър възпалителен артрит в конкретни ситуации.