Аксиален спондилоартрит и анкилозиращ спондилит
(Болест на Бехтерев)

Какво е аксиален спондилоартрит и анкилозиращ спондилит
(Болест на Бехтерев)?

Axial spondyloarthritis (axSpA)Axial spondyloarthritis (axSpA)

Аксиалният спондилоартрит (аксСпА) е общ термин за нерадиографски аксСпА (нр-аксСпА) и радиографски аксСпА, още известен като анкилозиращ спондилит (АС/Болест на Бехтерев). нр-аксСпА и АС (Болест на Бехтерев) са тясно свързани ревматични състояния, като и двете са форми на възпалителен артрит.

Възпалението е реакция на имунната система, при което притокът на кръв се увеличава и специализирани клетки се изпращат до определени места. Макар възпалението обикновено да играе важна роля в защитата на тялото срещу инфекциите, то може да стане свръхактивно и да доведе до състояние като аксСпА.

аксСпА представлява възпаление в няколко области от долната част на гръбначния стълб, включително костите на гръбначния стълб (прешлени), гръбначните стави (сакроилиачни стави) и други части на тялото. С течение на времето това може да увреди гръбначния стълб и да доведе до образуване на нова кост, което в някои случаи води до съединяване (срастване) на части от гръбначния стълб и загуба на гъвкавост. Това е известно като анкилоза.

За хората с анкилозиращ спондилит (АС/Болест на Бехтерев), промените в сакроилачните кости или гръбначния стълб могат да се видят на рентгенови снимки. При хората с нерадиографски аксиален спондилоартрит (нр-аксСпА), обаче, тези промени не са видими на рентгенова снимка и възпалението може да се изобрази чрез ЯМР (ядрено-магнитен резонанс).

Симптоми при аксиален спондилоартрит (аксСпА)

Симптомите при аксСпА могат да варират при различните хора, като обикновено се развиват в рамките на няколко месеца или години. аксСпА може да се развие по всяко време, но обикновено започва в тийнейджърските и юношеските години. Симптомите могат да се появяват и изчезват и дори да се променят с времето.

Почти всички случаи на аксиален спондилоартрит се характеризират с остри, болезнени епизоди (обостряния), последвани от периоди на подобрение на симптомите (ремисия).Основните симптоми при аксиален спондилоартрит са:

Болки в гърба и скованост в долната част на гръбначния стълб

Back pain and stiffness in the lower spine

Болки в гърба и скованост (възпалителна болка) обикновено са основните симптоми при аксиален спондилоартрит. Болките и сковаността, най-често по-силни сутрин и вечер, обикновено се подобряват с упражнения и не се облекчават при почивка.

Други ставни болки

Other joint pain

аксСпА може да причини възпаление на други стави, най-често бедрените стави, колената, глезените и раменете. Засегнатите стави могат да бъдат болезнени, сковани и подути.

Увеит

Uveitis

Признаците на увеит са болезнени, сълзящи или зачервени очи, замъглено зрение и чувствителност към ярка светлина.

Ентезит

Enthesitis

Болезнено възпаление в областта на прикрепването на сухожилията и връзките към костта. Най-често засегнатите места са горната част на пищялната кост, зад или под петата и мястото, където ребрата се свързват с гръдната кост. Ако са засегнати ребрата, може да усещате болка в гърдите и затруднение да вдишвате дълбоко.

Други симптоми на аксСпА

Някои хора с аксиален спондилоартрит могат да проявят редица по-общи симптоми, като:

  • Подобрение след упражнения и влошаване след почивка
  • Умора и липса на енергия (отпадналост)
  • Висока температура (треска)
  • Потене
  • Депресия
  • Загуба на тегло, особено в ранните етапи
  • Дактилит (подути пръсти на ръцете и краката)

Какво предизвиква аксСпА?

What causes axSpA?

Все още не е известно какво предизвиква аксСпА, но най-вероятно има връзка с конкретен ген, известен като човешки левкоцитен антиген B27 (HLA-B27).

Проучванията са установили, че приблизително 9 от 10 души с аксСпА носят гена HLA-B27. Наличието на гена, обаче, не означава непременно, че ще развиете аксСпА.

аксСпА може да бъде провокиран от един или повече фактори на околната среда, макар да не е известно точно кои са те.

Може ли да се наследи аксиален спондилоартрит?

Аксиалният спондилоартрит може да се предава в семейството, като генът HLA-B27 може да се предаде (унаследи) от друг член на семейството. Хората, които носят гена HLA-B27 и имат близък член на семейството, който страда от болестта, като родител, брат или сестра, е по-вероятно да развият заболяването, в сравнение с някой, който няма роднина с това състояние.

Ако страдате от аксиален спондилоартрит и носите гена HLA-B27, има 50% вероятност, че може да предадете гена на Вашите деца. Смята се, че между 5% и 20% от децата с този ген след това ще развият аксиален спондилоартрит. Ако страдате от аксиален спондилоартрит, но не сте носител на гена HLA-B27, вероятността Вашите деца да развият състоянието е под 10%.