Диагностициране на
Възпалителен артрит

Възпалителният артрит обхваща група състояния, които се характеризират с възпаление на ставите, а често и други тъкани. Тези състояния включват аксиален спондилоартрит, анкилозиращ спондилит (Болест на Бехтерев), псориатичен артрит и ревматоиден артрит.

Препоръчително е да се консултирате с лекар, ако изпитвате упорита болка, подуване или скованост в ставите.

В зависимост от конкретната форма на възпалителен артрит, диагнозата най-вероятно ще бъде определена въз основа на Вашите симптоми, медицински преглед и резултати от рентгенови снимки, скенер и кръвни изследвания.

GP Appointment GP Appointment

Среща с Вашия личен лекар

Вашият личен лекар ще Ви разпита за симптомите и ще извърши медицински преглед, ще провери ставите за признаци на подуване и ще оцени доколко лесно се движите. Ако Вашият личен лекар смята, че имате форма на възпалителен артрит, той ще Ви насочи към специалист (ревматолог).

Изследвания с образна диагностика

Могат да се проведат различни изследвания с образна диагностика, за да се провери дали има възпаление и увреждане на ставите. Тези изследвания могат да помогнат да се открие разликата между различните видове възпалителен артрит и да бъдат използвани за оценка на подобрението в състоянието Ви с течение на времето. Те включват:

  • Рентгенови снимки
  • Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР)
  • Ултразвуково изследване

Кръвни изследвания

Могат да бъдат извършени тестове, които да установят промените в кръвта Ви, предизвикани от възпалението. Няма кръвен тест, обаче, който да докаже или отхвърли диагноза за вида възпалителен артрит.

Кръвните изследвания се използват в помощ на диагнозата и наблюдението на възпалителния артрит като включват:

  • Скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ)
  • C-реактивен протеин (CRP)
  • Пълна кръвна картина

Генетични изследвания

Може да се направи генетичен кръвен тест, който да провери дали сте носител на гена HLA-B27. Този тест обаче може да помогне единствено за диагнозата на аксиален спондилоартрит или анкилозиращ спондилит (Болест на Бехтерев) - той не е напълно надежден, тъй като не всички хора с аксиален спондилоартрит или анкилозиращ спондилит (Болест на Бехтерев) са носители на гена HLA-B27.