Псориатичен артрит

Какво е псориатичен артрит?

Doctor examining handDoctor examining hand

Псориатичният артрит е вид артрит, който може да настъпи заедно с псориазиса. Псориатичният артрит обикновено засяга ставите, предизвиква възпаление (подуване), скованост и болка. Подобно на псориазиса, псориатичният артрит е дългосрочно болестно състояние.

Псориатичният артрит е вид заболяване, известно като автоимунно. Имунната система е естествената система за самозащита на тялото и обикновено ни защитава от инфекции и болести. Автоимунните заболявания предизвикват имунната система грешно да атакува здрави тъкани в тялото, като например ставите, което води до възпаление.

Възпалението обикновено служи като важен инструмент, който имунната система използва, за да се бори с инфекциите, насочвайки допълнително кръв и течности към мястото на възпалението. При псориатичния артрит обаче възпалението и допълнителната течност в ставата предизвикват болка и скованост, както и трайно увреждане на ставата.

Какви са симптомите на псориатичен артрит?

Основните симптоми на псориатичен артрит са ставни болки, подуване и скованост. Псориатичният артрит може да предизвика проблеми във всяка става в тялото, но състоянието най-често засяга ръцете, краката, коленете, врата, гръбначния стълб и лактите.

Псориатичният артрит може да се проявява различно при различните хора. Някои хора изпитват сериозни проблеми, тъй като са засегнати много стави, докато при други се наблюдават само леки симптоми в една или две стави.

Може да има периоди, през които симптомите се подобряват (ремисия) и периоди, през които те се влошават (обостряния).

Дактилит

Dactylitis

Дактилитът представлява подути пръсти на краката и ръцете, които могат да бъдат болезнени. Дактилитът засяга най-често един или два пръста на краката и ръцете едновременно.

Болка и скованост

Pain and stiffness

Засегнатите стави често са сковани и болезнени. Например, вероятно няма да можете да сгъвате пръстите си, ако ръцете Ви са засегнати. Болката и сковаността често са по-силни сутрин и след периоди на обездвижване.

Подуване, зачервяване и затопляне

Swelling, redness and warmth

Възпалението на ставната лигавица може да доведе до подуване на ставите, при което те стават чувствителни и затоплени при допир.

Ентезит

Enthesitis

Ентезитът е болезнено възпаление в областта на прикрепването на сухожилията и връзките към костта. Най-често засегнатите места са горната част на пищялната кост, зад или под петата и мястото, където ребрата се свързват с гръдната кост. Ако са засегнати ребрата, може да усещате болка в гърдите и затруднения при дълбоко вдишване.

Увеит

Uveitis

Признаците на увеит са болезнени, сълзящи или зачервени очи, замъглено зрение и чувствителност към ярка светлина.

Други симптоми на псориатичен артрит

Някои хора с псориатичен артрит могат да изпитват редица по-общи симптоми, като:

  • Промени в ноктите (големи или малки вдлъбнатини, повдигане от нокътното легло)
  • Умора и липса на енергия (отпадналост)
  • Висока температура (треска)
  • Потене
  • Намален апетит
  • Загуба на тегло

Какво предизвиква псориатичен артрит?

Псориатичният артрит може да възникне и без псориазис. Доказано е, че засяга между 20–40% от хората с псориазис. Псориатичният артрит обикновено се развива в рамките на 10 години от поставянето на диагноза за псориазис, макар че някои хора може да изпитат проблеми със ставите и преди да проявят кожни симптоми.

Както вече бе споменато, псориатичният артрит е автоимунно състояние, което означава, че възниква в резултат на това, че имунната система атакува здрави тъкани на тялото. Все още не е известно обаче кои са провокиращите фактори за това или защо някои хора с псориазис развиват и псориатичен артрит, а други не.

Обикновено, Вашата имунна система действа, произвеждайки агенти, които атакуват вирусите и бактериите, като така помага за справяне с инфекцията. При псориатичния артрит имунната система на Вашето тяло грешно изпраща тези агенти към ставната лигавица, където те предизвикват болка и възпаление на тъканите около ставата.

Рискови фактори при псориатичен артрит

Има няколко фактора, които увеличават риска от развитие на псориатичен артрит, включително:

  • Наследственост –  около 40% от хората с диагноза псориатичен артрит и псориазис имат член на семейството, засегнат от болестта
  • Фактори на околната среда - фактори като вируси, инфекции, травми или прекомерен стрес
  • Тютюнопушене – съществуват доказателства, че пушенето е асоциирано с развитието на псориатичен артрит