Бременност и Възпалителен артрит

Когато живеете с възпалителен артрит е важно да планирате Вашата бременност, така че Вие и Вашият лекар да можете да решите кой е най-добрият подход за лечение. Вашият лекар трябва също да определи дали лечението Ви е необходимо и по време на бременността и дали е съвместимо с нея.

Мислете в перспектива

  • Около половина от бременностите са непланирани
  • Ефективността на контрацепцията зависи от метода и правилното приложение. Ето защо, дори да не планирате бременност, тази информация все пак би могла да Ви бъде от полза.
Family planningFamily planning

Най-важен съвет – обсъдете възможностите за семейно планиране с екипа от здравни специалисти, които се грижат за Вас (напр., Вашия личен лекар, медицинска сестра, ревматолог, акушер-гинеколог, акушерка и фармацевт) възможно най-рано.

Ако страдате от възпалителен артрит, това не означава, че не можете да забременеете, но може да отнеме по-дълго от обичайното време за зачеване. Това може да се дължи на много и различни причини, включително активността на болестта или лекарствата, които приемате.

Контролирането на Вашите симптоми преди бременността е от съществено значение, за да се гарантира, че Вие и Вашето бебе ще се радвате на отлично здраве и Вие сте в добра форма по време на бременност и така Вашето бебе да може да се развие правилно.

Необходимо е да продължите да контролирате Вашето заболяване преди, по време на, и след бременността. Не всички лекарства обаче са съвместими с бременността, ето защо Вашият ревматолог трябва да Ви разясни дали лечението трябва да се адаптира. Обсъдете с лекуващите Ви здравни специалисти най-подходящите за Вас варианти.

След като решите, че искате да забременеете, трябва да продължите или да започнете да приемате добавки с витамини и минерали по предложение на Вашия екип от здравни специалист. Консултирайте се с тях, ако приемате лекарства, включително за лечение на възпалителен артрит.

PregnancyPregnancy

По време на бременността

Бременността често продължава 40 седмици, разделени в три етапа, първи, втори и трети триместър, всеки от които трае три месеца.

Бременността провокира краткосрочни изменения във Вашата имунна система. В резултат на това, някои жени с аксиален спондилоартрит (аксСпА), псориатичен артрит (ПсА) или ревматоиден артрит (РА) усещат подобрение или изчезване на симптомите по време на бременността, особено през втория и третия триместър. При някои жени симптомите не се променят или дори може да се влошат.

Важно е да планирате стъпки за действие при обостряния по време на бременността и след раждането, което изисква подходящи лекарства, промени в начина на живот. Също така е добра идея да говорите предварително с партньора си и други близки относно грижата за детето, ако болестта се влоши след раждането му.

Предлагат се няколко възможности за лечение, които са съвместими с бременността и кърменето.

Не всички ваксинации могат да бъдат извършени по време на бременност или при прилагане на определено лечение. Консултирайте се с лекуващите Ви здравни специалисти за ваксинациите, от които имате нужда.

Раждане и след него

Жените, които страдат от възпалителен артрит, трябва да обсъдят плана за раждане със своя екип от здравни специалисти. Артритът, засягащ гърба или тазобедрените стави може да затрудни раждането, но смяната на позицията при раждане може да помогне. Могат да бъдат обсъдени и епидурална анестезия или цезарово сечение. Трябва да обсъдите всички тези варианти с лекуващият Ви медицински екип по време на бременността, за да планирате възможно най-добре раждането.

Грижата за новороденото може да бъде трудоемка, ако страдате от възпалителен артрит. Вашите симптоми може да се подобрят по време на бременността, но може да се появят отново след раждането.

Опитайте се да планирате предварително и говорете с лекуващите Ви здравни специалисти, така че да изготвите план за лечение, който е най-подходящ за Вас. Овладяването на болестта може да Ви помогне да организирате правилно този специален, но пълен с предизвикателства период.

Освен това, помолете Вашия партньор, семейство, приятели и социална мрежа за подкрепа, докато свикнете с живота с новороденото. Това ще Ви осигури повече време за почивка, ако Ви е необходима.

Не забравяйте да поискате насоки от лекуващите Ви здравни специалисти и допълнителна помощ от медицинския персонал, физиотерапевтите или трудовите терапевти, които може да Ви дадат съвет как по-лесно да държите, обличате, къпете и храните Вашето бебе. Лекуващите Ви здравни специалисти също могат да Ви предоставят информация за специално разработени продукти, които може да Ви помогнат при грижите за бебето.

Моля, говорете с лекуващите Ви здравни специалисти преди раждането, за да обсъдите плана за раждане.

Кърмене

Breastfeeding Breastfeeding

Много жени с axSpA, PsA или RA могат успешно да кърмят, ако желаят. Дали ще решите да кърмите или не, зависи от няколко фактора, включително Вашия личен избор, Вашето лечение и нивото на контрол върху болестта.

Кърменето е полезно както за Вас, така и за Вашето бебе, само че не всички лекарства може да се използват по време на кърмене, тъй като някои от тях могат да преминат в кърмата. Спирането на лечението, за да кърмите може да влоши симптомите и да повлияе на способността Ви да се грижите за Вашето бебе.

Макар кърменето да се препоръчва, по ред причини някои майки може да изберат да не кърмят или е възможно да не могат да кърмят. Когато кърменето не е възможен вариант, адаптираното мляко е приемлива алтернатива.

Много е важно да говорите с лекуващите Ви здравни специалисти преди да вземете решения, свързани с плана за лечение.

След предварителното обсъждане, лечението може да се пригоди към Вашите нужди, ако е необходимо.

Ще предам ли Възпалителния артрит на моето бебе?

Може би се притеснявате да не предадете Вашата болест на детето си. Има вероятност тя да бъде унаследена, но в повече случаи заболяването не се предава в семейството. Начинът, по който се предава болестта по наследство, е сложен. Рискът от предаването на болестта зависи конкретно от Вашето състояние. За RA, рискът е между 1 на 30 и 1 на 100. За PsA рискът е около 1 на 30, а за AS/axSpA е между 1 на 6 и 1 на 10.