Небиологично лечение при Възпалителен артрит

consultation consultation

Лечението при възпалителния артрит се съобразява с конкретната болест, нейните симптоми и тежест. Понастоящем няма лек за възпалителен артрит, но има достъпни терапии за облекчаване на симптомите.

Основната цел на лечението е да облекчи Вашите симптоми, да забави развитието на болестта и да подобри качеството Ви на живот.

В повечето случаи лечението може да включва комбинация от упражнения, физиотерапия, трудова терапия, подиатрия, операция и медикаментозно лечение.

Небиологични лекарства, използвани за лечение на Възпалителен артрит

Patient with tabletPatient with tablet

Обезболяващи (аналгетици) намаляват болката и често се използват заедно с други лекарства.

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) могат да помогнат за облекчаване на подуването (възпалението) на Вашите стави и болката. Отново се ползват заедно с други лекарства.

Като всички лекарства НСПВС могат да имат странични ефекти. Вашият лекар ще вземе мерки за намаляване на риска, свързан с тях, като препоръча най-ниската доза, необходима за контрол на Вашите симптоми.

Болест-модифициращи антиревматични лекарства (БМАРЛ) са лекарства, които действат като се справят с основните причини за прекомерното възпаление в ставите. Пример за БМАРЛ е метотрексат (methotrexate) или група лекарства, известни като JAK инхибитори. БМАРЛ могат да намалят болката, чувството за скованост и подуване на ставите при хора, страдащи от възпалителен артрит.

Може да отнеме няколко седмици или месеци, за да се види ефектът от БМАРЛ. Някои БМАРЛ имат по-бързо действие от други, така че е важно да продължите приема на лекарствата, дори отначало да не усещате промяна.

Кортикостероидите (стероидите) контролират възпалението, но може да предизвикат и нежелани реакции, ако се използват продължително време. Могат да бъдат инжектирани мускулно или да бъдат приемани под формата на таблетки. Макар че могат да бъдат полезни при болка и възпаление на ставите, поради нежеланите реакции често не са първи избор за дългосрочно лечение.