На път с Възпалителен артрит

Пътуването с възпалителен артрит не би трябвало да е трудно. Най-добре е да планирате. Ето няколко въпроса, които си струва да обмислите:

Имам ли достатъчно лекарство за цялото пътуване?

Най-добре е да се уверите, че имате в повече от лекарството, в случай на непланирано забавяне по време на пътуването. Говорете с Вашия лекар предварително, за да бъде поръчано допълнително лекарство. Ако преминавате часови зони, трябва да се уверите, че приемате лекарството в правилното време, говорете с Вашия лекар как най-добре да организирате това.

Какви документи е необходимо да нося с мен?

Винаги проверявайте дали имате нужда от специални документи, когато пътувате с лекарства - това ще Ви помогне да избегнете всякакви проблеми с митническите власти. Някои лекарства за възпалителен артрит ще изискват удостоверение, за да може да ги носите със себе си на път. Обикновено е най-добре да опаковате лекарствата в ръчния си багаж, така че да не се изгубят.

Трябва ли лекарствата ми да се съхраняват в хладилник?

Някои лекарства трябва да бъдат съхранявани на хладно по всяко време. Свържете се с превозвача и проверете мястото за настаняване предварително, за да се уверите, че те отговорят на Вашите нужди.

Разполагам ли с правилната застраховка?

Застраховката при път може да бъде жизнено важна, ако Ви потрябва. Уверете се, че сте уведомили предварително застрахователната компания за Вашето здравословно състояние.

Необходима ли ми е допълнителна помощ, например количка за багажа или инвалидна количка, ако трябва да се върви дълго?

Ако пътувате със самолет и използвате инвалидна количка или имате проблеми с придвижването, резервирайте "специална помощ". Авиокомпаниите, летищата, круизните кораби и фериботи в ЕС са задължени по закон да осигурят свободно достъпни помощ и съдействие.

Какви ваксини са ми необходими при път?

Винаги е най-добре първо да говорите с Вашия лекар, за да се уверите че ваксините, от които се нуждаете при пътуване, няма да противодействат на лекарствата, които приемате.

Важни съвети

Man on a planeMan on a plane

По време на пътуване

Обикновено пътуването включва седене за продължителни периоди от време. Опитвайте се да променяте позицията си възможно най-често. Например, редувайте седене със стоене изправени и се раздвижвайте, когато е възможно.

Настаняване

Ако имате проблеми с придвижването, опитайте се да резервирате стая на приземен етаж или в близост до асансьора. Ако имате нужда от помощни средства за придвижване, уверете се, че сте ги резервирали предварително и проверете дали стаята е достатъчно просторна, за да използвате приспособленията, от които имате нужда.