Тимус

ТимусТимус

Какво представлява тимусната жлеза?

Тимусната жлеза се намира в гръдния кош, зад гръдната кост (стернум) и пред сърцето, между белите дробове. Тимусът играе важна роля в развитието на имунната ни система и отговаря за производството на този вид бели кръвни клетки (Т-клетки), които помагат на тялото ни да се бори с инфекции и вируси. Жлезата поддържа производството на важните антитела, които контролират ацетилхолина (химичният медиатор, който контролира всички наши волеви мускули). Тимусът расте постепенно до пубертета. Когато достигне максималния си размер, жлезата започва да се смалява.

Тимусът контролира нашата имунна функция, поради което се свързва с миастения гравис. При хората с МГ тимусната жлеза остава голяма и може да подава неправилни инструкции на развиващите се имунни клетки.

Лечение

ТимусТимус

В някои случаи лечението чрез отстраняване на тимусната жлеза може да намали мускулната слабост и необходимостта от лекарства като имуносупресори. Тъй като процедурата ефективно възстановява баланса на имунната система, тимектомията може да ограничи симптомите и дори да излекува миастения гравис. Целта на тимектомията е да се отстрани източника на абнормното производство на антитела. Ползите от операцията не са незабавни и при повечето хора е необходимо време, за да реагират на лечението. След процедурата пациентите продължават да приемат лекарствата си според предписанията, като целта е с течение на времето те да бъдат намалени. Резултатът от операцията зависи от възрастта на човека, как се повлиява от предишно лечение, както и от тежестта и продължителността на МГ. Съществуват три различни техники за тимектомия. Вашият невролог и хирург ще Ви посъветват дали операцията е възможна опция за вас и ако е така, кой вид е най-подходящ.

Трите възможни вида тимектомия са трансстернална, трансцервикална и видеоскопична (видео-асистирана торакална хирургия). Целта на всички тези техники е да се отстрани цялата тимусна жлеза, независимо от начина на провеждане на процедурата.

Трябва ли да се подложа на тимектомия?

Тимектомията често се препоръчва при пациенти под 60-годишна възраст с умерена до тежка форма на МГ. Този вид операция може да се наложи и ако изпитвате само лека слабост, но имате и проблеми с дишането или преглъщането. Тя не е препоръчителна за хора, при които е проявена само очна МГ. Вашият лекуващ лекар ще прецени конкретно Вашето състояние и ще Ви посъветва дали трябва да се подложите на процедурата. Около 10% от пациентите с МГ може да имат тумор на тимусната жлеза, известен като тимом. Тези тумори растат бавно и понякога са злокачествени, въпреки че това се случва рядко. Вашият лекуващ лекар може да предложи компютърна томография на гръдния кош, за да провери за тумор като част от физическия преглед.

При много пациенти състоянието се подобрява в рамките на една година след операцията, като някои много успешни операции водят до трайна ремисия без необходимост от продължителна лекарствена терапия. Процентът на ремисиите след една година е в рамките на 20-40% от извършените процедури. Успокояващо е, че според някои специалисти процентът на успешните ремисии се подобрява пет или повече години след операцията - между 40-60 %.

Ако сте притеснени за нещо, което сте прочели в тази статия, моля, потърсете съвет от Вашия лекар.
Намирате ли тази статия за полезна?

Научете повече

Симптоми на МГ

Симптоми на МГ

Смятате, че може би имате Миастения Гравис? Ето на какво да обърнете внимание.

Прочетете повече
Диагноза и лечение

Диагноза и лечение

Какво можете да направите, за да облекчите състоянието си, и какви терапии съществуват?

Прочетете повече
Живот с гМГ

Живот с гМГ

Животът с гМГ може да означава справяне с несигурността. Научете как да контролирате симптомите всеки ден.

Прочетете повече