Очна миастения гравис

Какво е това?

Очната миастения гравис е хронично заболяване, което засяга движението на мускулите около очите и клепачите. Някои от най-честите симптоми, които може да изпитате, са двойно виждане или увисване на единия или двата клепача – състояние, известно като птоза. Възможно е също така да имате проблеми с фокусиране на погледа. Подобно на другите видове МГ, очната МГ се появява, когато имунната система на организма погрешно атакува рецепторите на мускулните клетки, причинявайки мускулна слабост.

Очна миастения грависОчна миастения гравис

Съществуват редица обяснения за причините, поради които очните мускули са засегнати. Тъй като очните мускули са много различни от тези на крайниците, те се съкращават повече и следователно се уморяват по-бързо. Друго възможно обяснение е, че очните мускули може да реагират по различен начин на имунния отговор на организма.

Редица проучвания показват, че ако в продължение на две до три години сте имали симптоми на очна миастения гравис, вероятността да развиете мускулна слабост на други места по тялото е по-малка.

Ако сте притеснени за нещо, което сте прочели в тази статия, моля, потърсете съвет от Вашия лекар.
Намирате ли тази статия за полезна?

Научете повече

Диагноза

Диагноза

Ако сте забелязали симптоми на миастения гравис, ето как да бъде поставена диагноза.

Прочетете повече
Живот с МГ

Живот с МГ

Животът с очна миастения гравис може да означава справяне с несигурността. Научете как да контролирате симптомите си в ежедневието.

Прочетете повече
Лечение на МГ

Лечение на МГ

Какво можете да направите, за да облекчите състоянието си, и какви терапии са налични?

Прочетете повече