Птоза

ПтозаПтоза

Птоза е медицинското наименование на състоянието, при което мускулите около очите и клепачите спадат или се отпускат. Често е наричано "спаднал клепач", а понякога и “блефароптоза”, което е пълното наименование на състоянието. Птозата може да засегне единия или двата клепача. Може да забележите спадане на горния клепач, което се случва, когато клепачът пада по-ниско, отколкото трябва. Птозата е често срещан симптом на миастения гравис и често е първият симптом, който се проявява при болните. Подобно на всички симптоми на МГ, птозата възниква, когато мускулите, които контролират областта на очите, отслабнат, включително мускулите, които повдигат клепача. Птоза може да се прояви при възрастни, но тя може да бъде и вродено състояние и при някои хора е налице още от раждането.

Поставяне на диагноза

Вашият лекуващ лекар може да определи степента на птоза, като прегледа областта на очите, горния клепач и извърши точни измервания. Ако имате птоза, възможно е да имате и други симптоми. Те могат да включват главоболие, проблеми със зрението - например двойно виждане, и затруднения при говорене или преглъщане. Консултирайте се с Вашия лекар, за помощ при диагностициране и лечение на птоза. Ако Вашият лекар открие мускулна слабост, той може да препоръча изследване на кръвта, за да установи дали е налице и миастения гравис.

Лечение

Важно е Вашият лекуващ лекар да постави диагноза птоза преди да обмислите лечението. Блефаропластиката понякога е препоръчителна за пациенти, страдащи от птоза. По време на процедурата се извършва репозициониране на мускулите, което намества горния клепач до по-естествено повдигнато положение. Хирургът може също така да отстрани излишната кожа или тъкан, за да стегне областта около окото.

Ако сте притеснени за нещо, което сте прочели в тази статия, моля, потърсете съвет от Вашия лекар.
Намирате ли тази статия за полезна?

Научете повече

Причини за МГ

Причини за МГ

Миастения гравис обикновено се развива в зряла възраст. Научете повече за причините за МГ.

Прочетете повече
Форми на МГ

Форми на МГ

При наличието на няколко форми на миастения гравис, коя от тях Ви засяга?

Прочетете повече
Лечение на МГ

Лечение на МГ

Научете повече за наличните видове лечение и как да получите помощ.

Прочетете повече