Лекарства

ЛекарстваЛекарства

Общ преглед

Има редица лекарства, които Вашият лекуващ лекар може да Ви предпише и които ще Ви бъдат препоръчани в зависимост от възрастта Ви, естеството на заболяването и други здравословни проблеми. Вашият лекуващ лекар ще направи оценка на здравословното Ви състояние и ще Ви помогне да решите кои лекарства отговарят най-добре на Вашите нужди.

Антихолинестеразни инхибитори

Ацетилхолинестеразните инхибитори (AChE) осигуряват симптоматично лечение и обикновено са първият вид лекарство, което Вашият лекуващ лекар може да предпише, тъй като имат малко дългосрочни странични ефекти и са най-бързо действащите медикаменти, налични в момента. Те действат чрез временно облекчаване на симптомите на МГ.

Ацетилхолинестеразните инхибитори помагат, като спират разграждането на химичния медиатор ацетилхолин, което довежда до мускулни съкращения в тялото. Когато човек произвежда ацетилхолин, той се възползва от нормални нива на мускулна сила. Инхибиторите на ацетилхолинестеразата (AChE) могат да контролират симптомите на МГ частично при някои пациенти, а при други - напълно.

  • Пиридостигминът е най-често използваният антихолинестразен инхибитор за лечение на МГ. В следствие на действието му се повлиява нивото на химичен медиатор в организма, който осъществява връзкатамежду нервните импулси и мускулните движения. Той може да подобри мускулната сила при пациентите, като повиши нивата на ацетилхолин - естествено вещество в организма, което е необходимо за нормалната мускулна функция.

Имуносупресори

Имуносупресорите, понякога наричани Имуносупресивни агенти, действат чрез активиране или потискане на целеви гени. Те включват както кортикостероиди, като преднизон, така и нестероидни имуносупресори. Макар че подобен подход може да бъде ефективен за намаляване на симптомите, той носи рискове, включително повишена податливост към инфекции.

  • Кортикостероиди, като преднизон, могат да бъдат препоръчани, ако Вашият лекуващ лекар смята, че не реагирате добре или не постигате целите на лечението на МГ. По-вероятно е медицинските специалисти да предпишат това лечение, след като приложението на пиридостигмин не е било достатъчно ефективно.

  • Нестероидните имуносупресори могат да премахнат необходимостта от преднизон, когато са ефективни, но действието им отнема известно време и може да е трудно да се приемат правилно. Азатиоприн, микофенолат мофетил, такролимус, метотрексат, циклоспорин и циклофосфамид са всички видове нестероидни имуносупресори.

Като потискат имунната система на организма, имуносупресорите ще спрат увреждането от антителата, което причиняват слабост, свързана с МГ. Този вид лекарства обаче могат да Ви направят по-податливи на заболявания, тъй като по време на лечението имунната Ви система ще бъде отслабена. Ето защо е най-добре да избягвате големи групи от хора и да миете редовно ръцете си, докато приемате имуносупресори.

Тъй като някои лекарства, включително такива, отпускани без рецепта, могат да влошат симптомите ви, посъветвайте се с Вашия лекуващ лекар, преди да приемате лекарства, които не са предписани от него.

Ако сте притеснени за нещо, което сте прочели в тази статия, моля, потърсете съвет от Вашия лекар.
Намирате ли тази статия за полезна?

Научете повече

Диагностициране на МГ

Диагностициране на МГ

Ако смятате, че детето Ви проявява симптоми на ювенилна миастения гравис, ето как може да бъде поставена диагноза.

Прочетете повече
Причини за МГ

Причини за МГ

Миастения гравис обикновено се развива в зряла възраст. Научете повече за причините за МГ.

Прочетете повече
Живот с гМГ

Живот с гМГ

Животът с гМГ може да означава справяне с несигурността. Научете как да контролирате симптомите всеки ден.

Прочетете повече