Психично и емоционално здраве и Псориазис

Установено е, че при хората с псориазис вероятността за депресия е по-голяма. Важно е Вашият лекар да разбира този риск и да може да Ви помогне, ако се почувствате депресирани. Важно е да лекувате депресията, тъй като това може да Ви помогне да избегнете влошаване на псориазиса.

Влияние на Псориазиса върху отношенията Ви с околните

The impact of psoriasis on your relationshipsThe impact of psoriasis on your relationships

Разбираемо е, че може да се притеснявате от Вашия псориазис и това може да понижава самочувствието Ви. Понякога, това създава трудности при срещи с непознати хора или потенциален романтичен партньор.

Не бива да чувствате, че трябва да се скриете някъде - съществуват много линии за взаимопомощ и пациентски групи, където можете да поговорите за това как се чувствате.

Също така е добре да обясните на Вашите приятели и семейство как се чувствате - споделете с тях брошури с информация, така че да могат да научат повече за псориазиса - те биха искали да Ви окажат подкрепа.

Началото на нова връзка може да Ви плаши, но ако говорите откровено с партньора си за Вашия псориазис, той (или тя) ще може да разбере как Ви влияе болестта. Ако има чувства към Вас, Вашият псориазис не би трябвало да е от значение.