Какви са причините за Псориазис?

Макар точната причина за псориазиса да не е известна, от значение са имунната система и генетичната предразположеност.

При деленето и растежа си, кожните клетки се придвижват от долните слоеве, нагоре към видимия горен слой на кожата. Това обикновено се случва за около 28 дни, но при псориазиса целият процес е ускорен и отнема само около четири дни. Това означава, че клетките не са напълно формирани, когато достигнат повърхността, което води до натрупване на мъртви кожни клетки, изглеждащи като сребристи люспи. Освен това, потокът на кръв към повърхността на кожата е увеличен. Това води до зачервяване, като кожата се втвърдява и се покрива с повдигнати зачервени и лющещи се плаки.

Наследственост

Често хората, които имат членове на семейството с псориазис, също страдат от болестта. Ето защо се счита, че състоянието е генетично обусловено. Изследванията сочат, че съществуват гени, които може би са свързани с псориазиса, но към момента липсва повече яснота.

Имунна система

T-клетките са вид имунни клетки, които Вашето тяло притежава, за да се пребори с болестите и инфекциите. При автоимунно заболяване като псориазиса,
Т-клетките атакуват здравите клетки във Вашето тяло, като по погрешка ги разпознават като чужди. Това е причината, поради която най-дълбокият слой на Вашата кожа изработва нови кожни клетки много по-бързо от обикновено. Не е ясно защо Т-клетките решават да атакуват кожните клетки.

Отключващи фактори при псориазис

Определени стимули могат да влошат Вашия псориазис, като отключващите фактори са различни за различните хора:

  • Стрес
  • Прекомерни количества алкохол
  • Пушене
  • Хормонални промени, особено при жените, като например пубертет или менопауза
  • Стрептококови инфекции на гърлото, обикновено при деца или юноши
  • Някои лекарства, напр. литий (лекарство за депресия), някои таблетки против малария, АСЕ инхибитори (лекарства при повишено кръвно налягане или сърдечни заболявания)

Псориазисът не е заразен и не може да се заразите от друг човек