Видове Псориазис

Плакатен псориазис

Plaque psoriasis

Най-често срещаният вид псориазис, около 80-90% от хората с псориазис страдат именно от този вид.

Плаките (зачервени, повдигнати, лющещи се участъци от кожата) може да сърбят и да са възпалени. В тежките случаи кожата около ставите може да се напука и кърви.

Псориазис на скалпа

Scalp Psoriasis

Този вид псориазис е налице, когато плакатният псориазис се развие по скапа и по линията на косата. При някои хора, може да е придружен със силен сърбеж.

Понякога косата може да изтънее в участъците на обрива, но обикновено израства отново, когато плаките се изчистят.

Псориазис на ноктите

Nail Psoriasis

Псориазисът на ноктите засяга близо половината от хората с псориазис. Ноктите избледняват, образуват се неравности или вдлъбнатини. В някои по-тежки случаи ноктите може да се отделят от нокътното легло или да се напукат.

Гутатен псориазис

Guttate psoriasis

Този вид псориазис обикновено се появява след прекарана стрептококова инфекция на гърлото. Най-често се наблюдава при деца и юноши, но може да настъпи при всяка възраст.

Гутатният псориазис се проявява като малки подобни на капки лезии по цялото тяло и краката/ръцете. Обикновено се изчиства след няколко седмици или месеци.

Обратен (екстензорен) псориазис

Inverse (flexural)  psoriasis

Този тип псориазис се появява в гънките на кожата като подмишниците, слабините или под гърдите. Потта и триенето активира обривите, ето защо през лятото обикновено настъпва влошаване.

Засегнатите области са предразположени към гъбични инфекции, които понякога затрудняват неговото диагностициране.

По-рядко срещани видове Псориазис

Пустуларен псориазис

Pustular psoriasis

Има два типа пустуларен псориазис:

  • Палмарно-плантарният псориазис засяга само дланите на ръцете и ходилата на краката.
  • Генерализираният пустулозен псориазис засяга цялото тяло.

Пустуларният псориазис води до появата на малки, пълни с гной мехури по кожата. Това не се дължи на инфекция и не е заразно.

Еритродермичен псориазис

Erythrodermic psoriasis

Това е изключително рядък и особено тежък вид псориазис. Еритродермичният псориазис засяга цялото тяло и предизвиква силен сърбеж и усещане за парене. Този вид псориазис може да бъде животозастрашаващ, тъй като може да се наблюдава загуба на течности и охлаждане и ето защо трябва да бъде лекуван от специалист.