Начин на живот и Псориазис

Здравословно тегло

Наднорменото тегло или затлъстяването увеличава вероятността за проявата на псориазис, при което заболяването протича по-тежко, ако не успявате да поддържате здравословно тегло. Продължават проучванията, за да се разбере каква е връзката между наднормено тегло и псориазис.

Говорете с Вашия лекар и изчислете своя индекс на телесна маса (BMI), за да проверите дали сте с наднормено тегло или затлъстяване, а също и какво може да Ви бъде от помощ в процеса на отслабване.

Diet and exerciseDiet and exercise

Диета и упражнения

Псориазисът увеличава рисковете от сърдечно-съдова болест, макар да не е известно защо е така. Няма храни, които са пряко свързани с влошаване на състоянието, но за да поддържате здравословно тегло и да подобрите качеството си на живот, се препоръчва да се храните здравословно.

Вашият лекар ще може да Ви предложи съвети за начин на хранене и упражнения, които да Ви бъдат от помощ.

Откажете пушенето

Известно е, че тютюнопушенето влошава псориазиса, ето защо се препоръчва да спрете цигарите. Вашият лекар може да Ви предложи съвет за най-добрите начини да откажете цигарите, като Ви свърже с местни организации за подкрепа, които да Ви помогнат в това начинание.

Рискови фактори и други свързани състояния

Като част от здравословния начин на живот, трябва да помолите Вашия лекар да провери за наличието на други състояния, които е възможно да са свързани с псориазиса. Лекарят може да се погрижи да преминете редовни прегледи и да проверите за наличието на сърдечно-съдови заболявания, повишено кръвно налягане, повишени нива на холестерола, диабет тип 2 и псориатичен артрит. Отказването на цигарите и здравословният начин на живот ще намалят риска да развиете на някое от тези състояния.

Псориатичен артрит

Някои хора с псориазис страдат и от псориатичен артрит. При него имунната система атакува ставите, причинявайки скованост и възпаление. Посетете страниците на UCBCares, посветени на псориатичния артрит, за повече информация и подкрепа, от която бихте могли да се нуждаете за Вашето състояние.