Бременност и Псориазис

Планиране на бременност при Псориазис

Когато страдате от псориазис е важно да планирате бременността си, така че при клинична необходимост, да приемате лекарства съвместими с бременността. Ако бременността е планирана, Вашият лекар ще Ви помогне да подобрите състоянието си, доколкото е възможно, преди зачеването.

Мислете в перспектива.

  • Приблизително половината от бременностите са непланирани.
  • Ефективността на контрацепцията зависи от метода и правилното приложение.

Ето защо, дори да не обмисляте бременност, тази информация все пак може да Ви бъде от полза.

Pregnancy Planning Pregnancy Planning

Планиране

Жените с псориазис понякога може би смятат, че трябва да направят избор между лечение и създаване на семейство. Важно е да се знае, че ако имате план за лечение, който да Ви помага по време на бременност, не означава, че трябва да правите компромис между това да овладеете псориазиса и да планирате създаването на семейство.

Макар че при много жени през бременността симптомите на псориазиса могат да се подобрят, почти половината впоследствие изпитват промяна или обостряне на симптомите. Овладяването на псориазиса по време на бременността е важно за здравето както на майката, така и на бебето.

Важен съвет

Обсъдете възможностите за семейно планиране с Вашия екип от здравни специалисти (напр. личен лекар, медицинска сестра, дерматолог, акушер-гинеколог, акушерка и фармацевт) възможно най-рано.

Необходимо е да продължите да контролирате заболяването преди, по време, и след бременността. Не всички лекарства обаче са съвместими с бременността, ето защо Вашият дерматолог трябва да може да Ви даде повече информация, ако е необходимо лечението да се адаптира. Обсъдете с Вашия екип от здравни специалисти кои са най-подходящите опции за Вас.

Раждането и след него

Birth and After Birth and After

Грижата за новороденото може да бъде вълнуваща, но и често носи много предизвикателства. Може да усетите, че нямате сили да се справяте с нуждите на новороденото, освен това е възможно да проявите симптоми на обостряне в седмиците след раждането.

Дори ако симптомите Ви се подобрят през бременността, те може да се завърнат след раждането. Не пропускайте да потърсите съвет от Вашия лекуващ лекар/здравен екип и допълнителна подкрепа от здравните специалисти, които Ви посещават след раждането, така че да овладеете псориазиса. Еднакво важно е да се грижите както за Вашето физическо, така и за Вашето психично здраве.

Овладяването на псориазиса може да Ви помогне да се справите с този така специален, но пълен с предизвикателства период от Вашия живот. Помолете Вашия партньор, семейство и приятели за помощ, докато привикнете към живота с новороденото. Това ще Ви осигури повече време да се справите с псориазиса. Говорете с тях за това, как се чувствате - те са до Вас , за да Ви окажат подкрепа.

Кърмене

BreastfeedingBreastfeeding

Много жени с псориазис успешно биха могли да кърмят, ако решат да правят това. Кърменето е въпрос на личен избор. Ако желаете да кърмите, трябва да обсъдите това с Вашия екип от здравни специалисти.

Не всички лечения са съвместими с кърменето и някои жени с псориазис често мислят, че трябва да направят избор между лечението и кърменето. Като обсъдите желанието да кърмите и възможностите за лечение предварително, може да приспособите Вашето лечение, ако е необходимо.

Мога ли да предам моя псориазис на бебето?

Макар че псориазисът може да бъде унаследен, има много фактори, които определят дали детето ще развие псориазис или не. Ако единият родител страда от псориазис, има около 16% шанс детето също да развие състоянието. Ако и двамата родители имат псориазис, шансовете се покачват приблизително на 50%.