Локално лечение на Псориазис

Topical treatmentsTopical treatments

Локални терапии

Този тип лечение обикновено е първият вариант, който лекарите ще Ви предложат. То помага да забавите прекомерния растеж на кожните клетки и да се намали възпалението. Някои терапии могат да доведат до по-бързо подобрение, други могат да отнемат няколко седмици, за да започнат да действат.

Омекотители (овлажнители)

Тези кремове се втриват директно върху засегнатия от псориазис участък, за да спрат отделянето на влага и да създадат защитен слой. Те често се предлагат при лек псориазис и имат за цел да спрат сърбежа и лющенето. Заедно с омекотителите може да се използват и други мехлеми, но най-добре да се изчака 30 минути преди нанасянето на друго лекарство. Някои омекотители съдържат запалими съставки, които лесно може да се възпламенят. Бъдете внимателни в близост до открит пламък или докато пушите, така че да избегнете запалването на дрехи, коса или спално бельо.

Стероидни кремове и мехлеми

Действат като намаляват възпалението на кожата. Те са с различна сила и обикновено се използват за кратки курсове на лечение, тъй като могат да причинят изтъняване на кожата. Ако спрете лечението прекалено бързо, Вашият псориазис може да се влоши, ето защо следвайте указанията на Вашия лекар как да използвате крема.

Катранени препарати

Тези масла, кремове, мехлеми и шампоани за баня са едно от най-старите лечения при псориазис. Може да цапат и да имат силна миризма, но помагат за намаляване на лющенето и забавят свръхрастежа на кожата.

Дитранол

Използва се при упорит псориазис най-често по лактите и коленете. Цапа дрехите, ваната/душа. Ще оцвети кожата Ви, но оцветяването ще избледнее с времето.

Аналози на витамин D (калципотриол, такалцитол и калцитриол)

Предлагат се като мехлеми или течности, които помагат за регулиране на имунната система като спират възпалението и свръхрастежа на кожата. Не цапат, нито имат силна миризма, но могат да раздразнят по-чувствителната кожа. Не се препоръчват по време на бременност или кърмене.

Аналози на витамин A (тазаротен)

Това са гелове, които се втриват в участъците с псориазис, за да се спре възпалението. Може да раздразнят по-чувствителната кожа и не се препоръчват за ползване по време на бременност или кърмене.

Локални инхибитори на калциневрин

Използват се главно при атопична екзема, която е форма на дерматит, при който кожата се зачервява и се появява сърбеж, но Вашият лекар може да ги предпише и при псориазис. Тяхната цел е да намалят зачервяването и сърбежа като блокират определени агенти.

Лечение при псориазис на скалпа

Treatments for scalp psoriasisTreatments for scalp psoriasis

Медицински шампоан

Съдържа съставки, обикновено катран, които помагат за отстраняването на лющенето при по-лека форма на псориазис.

Мехлеми за изчистване на излющванията

Нужно е да престоят няколко часа или цяла нощ след нанасяне върху обривните участъци, след което кожата се измива с медицински шампоан. Често съдържат салицилова киселина и кокосово масло. Отстраняването на по-плътните излющвания помага на останалите локални медикаменти да проявят своето действие.

Локални стероиди

Продуктите, които съдържат силни стероиди, се използват само за кратки периоди от време. За третиране на скалпа се предлагат под формата на лосиони, гелове, пяна или шампоани.

Витамин D

Прилага се като шампоан или гел. Понякога се предлага в комбинация със стероиди.