Фототерапия при Псориазис

При фототерапията Вашият дерматолог (кожен лекар) използва ултравиолетова светлина (UV) за лечение на псориазиса. Фототерапията е ефективна, тъй като ултравиолетовата светлина намалява възпалението на Вашата кожа и помага на симптомите, но не и за излекуване на заболяването.

PhototherapyPhototherapy

При фототерапията Вашият дерматолог (кожен лекар) използва ултравиолетова светлина (UV) за лечение на псориазиса. Фототерапията е ефективна, тъй като ултравиолетовата светлина намалява възпалението на Вашата кожа и помага за подобряване, но не и за излекуване на заболяването.

Един курс с фототерапия може да варира по продължителност, в зависимост от вида. Някои видове фототерапии продължават около 8-10 седмици, а други до 16 седмици. Трябва да посещавате кабинета по фототерапия в болницата два или три пъти седмично.

Ще бъдете лекувани с UVA или UVB светлина. UVA достига по-дълбоките слоеве на кожата и се използва при по-тежки форми на псориазис, но има по-голяма вероятност за нежелани реакции. При терапията с UVA (още наричана PUVA), за сенсибилизиране на кожата, ще трябва да приемете медикаменти, наречени псоралени, под формата на таблетка или душ-гел.

Фототерапията не се препоръчва, ако нямате възможност да посещавате лечебните процедури, ако приемате лекарства, потискащи имунната система или които правят кожата Ви чувствителна към слънчева светлина, или ако сте бременна (само UVA).

Нежеланите реакции обикновено са краткотрайни и включват изгаряне, суха кожа и сърбеж, обрив и мехури на местата, където е разпространен Вашият псориазис. Може да усетите гадене от псоралените, а в някои случаи Вашият псориазис може временно да се влоши преди да се усетите подобрение. Понякога, има и някои дълготрайни странични ефекти, които Вашият лекар е нужно да обсъди с Вас.