Системно лечение на Псориазис

Системното лечение включва прием на лекарства, които се инжектират или прилагат под формата на таблетки, като действат на цялото Ви тяло или иначе казано "система". Най-често се предписват от Вашия дерматолог (кожен лекар) при тежък псориазис, който не се повлиява от друго лечение.

Psoriasis Medication Psoriasis Medication

Метотрексат (Methotrexate)

Това лекарство намалява кожното възпаление и забавя свръхпродукцията на кожни клетки. Може да усетите гадене при приема и по време на лечението не трябва да консумирате алкохол.

Жените не трябва да забременяват при лечение с метотрексат. Необходим е допълнителен контрол, включително с кръвни изследвания.

Циклоспорин (Ciclosporin)

Това лекарство действа като ограничава активността на имунната Ви система. Първоначално, циклоспорина е използван при пациенти с трансплантирани органи, за подтискане на реакцията на отхвърляне, но лечението действа добре и при псориазис. Фунцията на бъбреците и кръвното Ви налягане трябва да бъдат следени внимателно, ако приемате това лекарство.

Ацитретин (Acitretin)

Това е вид лекарство, наречено ретиноид, което забавя растежа на кожните клетки. Използва се само, ако псориазисът не се е повлиял от другите не-биологични терапии. Ацитретин може да направи кожата Ви по-чувствителна към слънчева светлина, ето защо е добре да ползвате слънцезащитен крем, когато сте навън.

Жените не трябва да забременяват при лечение с ацитретин.

Други лечения

Прилагат се при тежък псориазис, който не се е повлиял от други терапии. Действат като намаляват възпалението. Включват апремиласт (apremilast) и диметил фумарат (dimethyl fumarate).