Често задавани въпроси

Кой може да бъде засегнат от епилепсия?

Епилепсията може да се появи на всяка възраст, но обикновено се наблюдава при деца или възрастни над 60-годишна възраст. Често засяга индивида през целия му живот, но в някои случаи с времето постепенно се подобрява.

Колко хора страдат от епилепсия във България?

Повече от 50 000 души във България страдат от епилепсия.

Има ли лек за епилепсията?

Докато медикаментозното лечение може да помогне за контролиране на пристъпите при около 70% от хората, това не е лек за епилепсия. Може да се предложи хирургия или имплантирани устройства, които да помогнат за предотвратяване на пристъпите, ако медикаментите не са ефективни.

По какъв начин се лекува епилепсията?

Епилепсията обикновено може да се лекува с медикаменти или промени в начина на живот, като например специализирана диета. В някои случаи може да се препоръча имплантирано устройство или операция, ако други лечения не са ефективни.

Има ли различни видове епилепсия?

Епилепсията може да засегне всеки човек по различни начини. В зависимост от това коя част от мозъка е засегната, пристъпите могат да доведат до периоди на треперене, загуба на съзнание, празен поглед или внезапно, кратко изтръпване.

Мога ли да имам деца, ако имам епилепсия?

Можете да забременеете, ако имате епилепсия. Трябва обаче да говорите с Вашия лекуващ лекар, който може да ви даде съвет как да управлявате бременността и да решите дали ще се нуждаете от някои корекции на Вашето лечение.

По какъв начин епилепсията може да повлияе на ежедневието ми?

Можете да водите нормален живот с епилепсия; може обаче да се наложи да спрете шофирането, ако сте имали припадък. Също така, може да се наложи да предприемете някои мерки за безопасност, за да се предпазите на Вашето работно място или по време на път.