Контролиране на епилептичните пристъпи

Епилепсията засяга различните хора по различни начини, така че историята при всеки е различна.

За много пациенти антиепилептичните лекарства може добре да контролират техните пристъпи и да имат слабо въздействие върху тяхното ежедневие. За други, повлияването на пристъпите от лечението може да отнемат повече време или те да не се повлияят изобщо. За тези пациенти е необходима подкрепа и помощ в работата, училището или ежедневието им.

Прием на лекарства за епилепсия

Много е важно да приемате лекарството, предписано от Вашия личен лекар или специалист по епилепсия всеки ден, за да държите под контрол пристъпите.

Ако получите някои нежелани събития, трябва да говорите с Вашия лекар, който може да Ви предложи друго алтернативно лекарство или начини за контролиране на нежеланите събития. Пропускане или преустановяване на приема на лекарствата може да доведе до пристъпи. Възможно е преустановяването на приема на Вашето лекарство, ако от известно време нямате пристъпи, но това трябва да стане постепенно и под медицинско наблюдение.

Определяне и избягване на провокиращите епилепсията фактори

Noting epilepsy triggers

Възможни провокиращи фактори са: алкохол, липса на сън, пропускане на хранене, неразположение, хормонални промени (като например месечния цикъл), пропускане на доза от антиепилептичното лекарство или неговата промяна.

Ако записвате кои са възможните отключващи фактори в дневник за епилепсията, това може да Ви помогне да разберете кои са факторите, провокиращи пристъпите и да откриете начини да ги избягвате.

Живот с Епилепсия

Showering with epilepsy

В безопасност с Епилепсия

Съществуват прости начини за осигуряване безопасността у дома и навън

Прочете повече
Working with epilepsy

Работа и Епилепсия

Епилепсията не означава, че не може да работите, макар че някои професии ще останат труднодостъпни за Вас

Прочете повече
Travel with epilepsy

На път с Епилепсия

Епилепсия не означава, че не може да пътувате, но трябва да планирате по-внимателно

Прочете повече