Бременност и Епилепсия

PregnancyPregnancy

Можете да забременеете и да станете родител, дори ако страдате от епилепсия.

Ако забременеете, може да говорите с Вашия специалист по епилепсия, тъй като пристъпите може да станат по-чести, или Вашето лекарство за епилепсия може да не е толкова ефективно.

Ако планирате бременност, може да проведете консултации преди бременността.

Трябва да продължите приема на Вашите лекарства по време на бременността и да поискате от Вашия лекар добавки с 5 mg фолиева киселина.

Ако пристъпите Ви зачестят по време на бременността, посетете Вашия специалист по епилепсия и той ще Ви посъветва как да контролирате ситуацията безопасно за Вас и Вашето бебе.

За бъдещите бащи с епилепсия, АЕЛ, които употребявате, няма да се предадат на Вашето бебе при зачеване. За бъдещите майки, АЕЛ може би няма да са така ефективни, така че говорете с Вашия лекар, коя е правилната доза за Вас.

Повечето видове пристъпи няма да засегнат Вашето неродено бебе, освен ако не се нараните. Единствено тонично-клоничните пристъпи биха могли евентуално да доведат до аборт, или биха могли да наранят Вас или Вашето бебе.

Повечето жени с епилепсия имат нормални раждания и здрави бебета.

В някои редки случаи (2–4 на всеки 100) стресът при раждането може да отключи тонично-клоничен пристъп. Ще получите лекарства за контролиране на пристъпа, за да сте сигурни, че кислородът, който достига до бебето, не е намален. В идеалния случай, ще приемате Вашите АЕЛ, както обикновено по време на раждането.

Някои АЕЛ може да не са подходящи за употреба по време на бременност, моля, говорете с Вашия лекар, ако планирате да забременеете или забременеете. Не спирайте приема на лекарството, без да се консултирате с Вашия лекар.