Шофиране с Епилепсия

Ако имате шофьорска книжка и получавате пристъпи, трябва да уведомите Вашия лекуващ лекар!

За съжаление, ако получавате пристъпи, трябва да спрете да шофирате, което може да окаже огромно влияние върху живота Ви.

Driving

В рамките на Република България, за шофьорска книжка от Група 1, която обхваща автомобили, мотоциклети и мотопеди, ако не сте получавали пристъпи в рамките на една година, може отново да подновите Вашата шофьорска книжка, или да получите такава. Ако сте получили само един пристъп, трябва да изчакате шест месеца, преди да подновите шофьорската си книжка, през които да нямате нито един пристъп и Ви е извършена подходяща медицинска експертиза.

Ако получавате пристъпи, които не засягат съзнанието или способността на действие във всяка ситуация (включително управление на превозно средство) и е доказано, че не предизвикват функционални нарушения, тогава може да сте в състояние да шофирате след една година, дори ако все още получавате пристъпи.

За шофьорска книжка от Група 2, която обхваща товарни автомобили с или без ремарке, автомобили предназначени за превоз на пътници ( с над осем места за сядане без мястото на водача), не трябва да сте приемали антиепилептични медикаменти и риска от повторни припадъци да бъде намален до 2% за година, през последните десет години. Ако сте получили само един пристъп, трябва да изчакате пет години, преди да подновите шофьорската си книжка, през които да нямате нито един пристъп, да не сте приемали антиепилептични медикаменти и Ви е извършена подходяща неврологична оценка и електроенцефалограма.

Тези указания са различни в различните страни, ето защо, ако пътувате, уверете се, че сте запознати с местните наредби и закони.