На път с Епилепсия

Епилепсията не означава, че не можете да пътувате и посещавате нови места, трябва просто да планирате по-внимателно и предварително да вземете някои мерки, които да осигурят Вашата безопасност.

Лекарства

Travelling

Уверете се, че разполагате с достатъчно лекарства за цялото пътуване. Ако по някаква причина прибирането Ви се забавя, трябва да имате резервни количества. Говорете с Вашия лекар преди да заминете, за да Ви напише рецепта и да се увери, че разполагате с достатъчно количество от Вашите лекарства. При преминаване в различна часова зона уверете се, че приемате антиепилептичните лекарства (АЕЛ) в правилното време. Може да говорите с Вашия лекар, как най-добре да подходите към тази особеност.

Проверете как да съхранявате Вашето лекарство правилно по време на път. Ако се нуждаете от ваксини или лекарства против малария, говорете с Вашия лекар, за да се уверите, че те не взаимодействат с Вашите АЕЛ.

Полет в самолет при епилепсия

Ако летите със самолет, проверете дали Ви е необходимо медицинско свидетелство. Ако сте имали тоничен-клоничен пристъп по-малко от 24 часа преди полета, ще Ви бъде необходимо лекарско разрешение да летите. Ако пристъпите Ви по принцип са добре контролирани, обикновено няма да има нужда от разрешение от Вашия лекар. Също така, обмислете носенето на медальон с личните Ви данни или ИД карта за епилепсията, или уведомете екипажа на самолета, ако се наложи някой да Ви помогне.