Други терапии при Епилепсия

Стимулация на блуждаещия нерв (VNS)

Vagus nerve stimulation

Малко електрическо устройство, подобно на пейсмейкър, се поставя под кожата на гърдите. От него под кожата преминава жичка и се свързва с блуждаещия нерв, който е нерв във врата. По жичката преминават електрически импулси към нерва, така че пристъпите да настъпват по-рядко и да не са толкова тежки. При преминаването на електрическия сигнал, на всеки пет минути за 30 секунди може да имате дрезгав глас, възпалено гърло и кашлица. Батерията за VNS трябва да се сменя на около 10 години.

Дълбока мозъчна стимулация (DBS)

Deep Brain Stimulation

Подобно на VNS, но жичките преминават под кожата, като променят електрическите сигнали в мозъка. Това все още е нова процедура и ефективността за лечение на епилепсия, все още не е известна. Има някои сериозни нежелани реакции, включително кръвоизлив в мозъка, депресия и проблеми с паметта. Ако Вашият лекар предложи DBS, непременно трябва да обсъдите заедно нежеланите реакции, така че да се уверите, че това е правилният вариант за Вас.

Диета

ketogenic diet

Кетогенната диета е с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на протеини и въглехидрати. Препоръчва се като вариант при децата, за да подпомага контролирането на пристъпите, ако антиепилептичните лекарства (АЕЛ) не действат, променяйки нивата на химичните субстанции в мозъка. Този начин на хранене се препоръчва реално само при деца, тъй като диетата е с високо съдържание на мазнини и може да доведе до диабет или сърдечносъдови болести при възрастните пациенти. Диетолог ще Ви помогне да изготвите план за хранене.

Алтернативни методи за лечение

placey

Специалист по епилепсия ще Ви консултира, ако обмисляте алтернативни терапии, тъй като преустановяването на АЕЛ може да причини пристъпи. Някои билки взаимодействат с лекарствата за епилепсия, като повлияват техния положителен ефект, пример за това е жълтият кантарион. Ако изпитвате стрес някои методи за релаксация, напр. йога или медитация, могат да повлияят благоприятно на Вашата епилепсия.